Blog
La promoció d'un polígon industrial
[ 28/10/2021 05:10 ]

  L’IDI té encomanat pels seus Estatuts i s’ha dedicat històricament a promoure la creació de nous polígons industrials o la seva ampliació i a la creació de naus modulars per allotjar pimes locals. Personalment he intervengut en la construcció de naus modulars as Mercadal, Ferreries i es Migjorn Gran i en la promoció dels polígons des Migjorn Gran, Sóller i Porreres. La promoció d’un nou polígon és llarga, a més de tècnicament complexa.  Normalment la iniciativa és municipal, j . . .

Característiques i beneficis del pa nostre, el d’Aquí
[ 11/10/2021 05:10 ]

  Sabies que, des dels anys 60, el consum de pa ha experimentat un descens continuat? El dia 16 d’octubre es celebra el Dia Mundial del Pa i volem rompre una llança a favor d’aquest aliment bàsic de la dieta mediterrània, com les fruites i verdures, llegums, fruits secs o l’oli d’oliva. També ens agradaria desfer falsos mites d’aquest pa nostre de cada dia, del saludable, de l’artesà i nutritiu, del d’Aquí.  La falsa creença que el pa engreixa fomentada per la cultura del culte al . . .

Local Pop Up Store
[ 19/08/2021 05:08 ]

  Una de les preguntes que em feia amb freqüència a l’inici de legislatura és «Com podem fer que els 18 milions de visitants que tenim a l’any contribueixin a fer més gran la indústria de les Illes Balears?» Arran d’una demanda de l’Associació de Moda de Mallorca vàrem dissenyar i construir el primer pilot d’un armari que l’associació gestiona i ubica en hotels i altres establiments de pas de visitants i que fan servir per vendre productes dels membres d’aquesta associació: rob . . .

Palma International Boat Show 2021
[ 02/07/2021 05:07 ]

  Després de l’experiència del Palma International Boat Show el 2021 voldria fer una mica de balanç, identificar els punts que han fet la Fira possible i esbossar elements a tenir en compte de cara al futur. Molts són els astres que s’han d’alinear per fer possible un Palma International Boat Show. Es necessita espai per fer-la, que les entitats presents a l’espai desallotgin el lloc, es necessiten expositors, es necessita tripulació per dur i preparar els vaixells que es mostren i venen, . . .

Comerços emblemàtics: un actiu imprescindible per a la reactivació dels espais comercials urbans
[ 01/06/2021 05:06 ]

  La creació d’activitat econòmica en els municipis és un dels factors més importants per a la seva dinamització comercial. L’impuls de mesures que enforteixi els espais comercials urbans de les ciutats esdevé imprescindible si es vol que el seu comerç actuï com a referent de progrés i desenvolupament econòmic. La reactivació econòmica de qualsevol espai urbà és fruit d’un ampli ventall de subjectes que fan referència a àmbits tant diversos com l’accessibilitat, l’estructura i . . .

El foment de l’esperit emprenedor com a base d’una societat innovadora
[ 12/05/2021 05:05 ]

  És important promoure l’esperit emprenedor en les noves generacions perquè l’empresa és la que genera doblers en l’economia i perquè hi ha una relació directa entre l’esperit emprenedor i la capacitat innovadora d’una societat, i una societat innovadora viu millor que la que no ho és... En l’IDI, durant vuit anys s’ha fet un programa de promoció de les capacitats emprenedores a educació primària, secundària i formació professional: el programa ICAPE. Aquest programa ha consis . . .

Redissenyant l'entorn
[ 29/04/2021 05:04 ]

  «Innovar és empènyer horitzons, imaginar alguna cosa que encara no existeix; és no tenir por d’acostar-se a la línia i mantenir una visió crítica per entendre l’impacte de les pròpies decisions». Anònim Des de la nostra experiència, a partir de la interacció amb petits productors observam com la suma de petites iniciatives pot transformar la manera de fer i de relacionar-nos, i com aquestes petites iniciatives, idees i projectes, poden contribuir a fer grans coses que generen un . . .

Empresa de present, empresa de futur
[ 31/03/2021 05:03 ]

  Són molts els desafiaments als quals s’enfronta una empresa avui en dia, en el present: el mercat, cada vegada més conscient, més selectiu; la regulació, cada vegada més exigent; la competència, cada vegada més preparada i global; el desenvolupament tecnològic, ple d’oportunitats i amenaces; l’aparició de productes i serveis substitutius; l’evolució de proveïdors que també estan impactant en la cadena de valor… La pregunta clau és «Quina és la proposta de valor de la meva emp . . .

L’IDI i el sòl industrial
[ 15/03/2021 06:03 ]

  Crec que molta gent no sap que l’IDI impulsa la creació de sòl industrial, polígons i naus modulars des de principis dels anys noranta, primer com a Foment Industrial, SA i a partir de 1997 com a IDI, després de la fusió de Foment Industrial amb l’Institut Balear de Disseny. L’IDI no és l’únic organisme públic que ha promogut sòl industrial, atès que el consorci publicoprivat Gestur Balear ha promogut també una part important dels polígons industrials de Mallorca. L’activitat d . . .

La importància del relleu empresarial
[ 02/03/2021 06:03 ]

  Observ amb atenció que la generació anterior a la meva s’està jubilant, les persones que varen desenvolupar la seva carrera professional entre 1960 i 2010, el període de més activitat econòmica a les Illes Balears, el moment de la «balearització», com han anomenat el procés urbanístic que han viscut totes les Illes en major o menor mesura. En aquells anys, hi va haver moltes oportunitats, la població de les Illes Balears es va disparar, i va incrementar el seu consum de forma exponencia . . .

Canvi envers una consciència més local... una oportunitat actual
[ 15/02/2021 06:02 ]

  La pandèmia que patim a escala mundial ens ha fet molt de mal. Tanmateix, una cosa positiva que podem extreure d’aquest malson és l’augment indiscutible de la consciència del fenomen «local».  El fet d’estar tancats o més aïllats ens ha fet més conscients «localment», ha fet que tot el que està «a prop» torni a ser important. És cada vegada més comú comprar al pagès que tenim al costat, o valorar el paper que tenen els comerços, bars i restaurants en la fisonomia dels nostre . . .

Una visió sobre el lideratge
[ 02/02/2021 06:02 ]

  Aquests dies he estat pensant en la qüestió del lideratge. Si cercam a Google aquesta paraula, veim que hi ha infinits espais, articles, imatges, documents i més material que en parla, de lideratge. I després, tenim la gran pregunta: la líder neix o es fa? Només sé sobre aquest tema el que l’experiència m’ha demostrat: som la que som perquè he viscut. En els més de vint anys que tenc d’experiència professional, he conegut molts lideratges diferents, i he observat que l’experiència . . .

Necessitat d’un ecosistema emprenedor, coordinat i eficient
[ 18/01/2021 06:01 ]

  Què és i perquè serveix un ecosistema emprenedor? Com veiem en els darrers anys, especialment en 2020, l’entorn canvia i les empreses, motor de l’economia, s’hi han d’adaptar. Per fer-ho necessiten comptar amb eines i recursos accessibles i eficaços. Per aquest motiu les entitats públiques i privades que conformam l’ecosistema emprenedor els hi hem d’oferir. El denominat “ecosistema emprenedor” és l’entorn que facilita la creació de nous projectes empresarials. Compta amb 5 f . . .

Mirar lluny i a prop a la vegada
[ 07/01/2021 06:01 ]

  L’altre dia vaig tenir una conversa amb el Conseller Yllanes que m’ha fet reflexionar sobre la importància, en els moments que vivim, de mirar a prop i lluny a la vegada. En aquest moment, la despesa pública s’ha de fer amb criteris de curt termini, basada en sanitat i serveis socials. D’acord amb l’antiga dita de donar peix o ensenyar a pescar, estam en un moment en el qual s’ha de donar peix a qui té gana, perquè hem tingut una molt mala pesca aquest estiu. Però no s’ha de perdr . . .

Digitalització. No hi ha excusa
[ 15/12/2020 06:12 ]

  D’aquí a uns anys, quan tot el que està passant durant i a causa de la pandèmia provocada pel coronavirus s’analitzi en forma de balanç, malauradament obtindrem un terrible resultat socioeconòmic que ara ja podem constatar: la pèrdua de llocs de feina, l’empobriment de la població, els efectes col·laterals en la infància, la desaparició de tantes empreses… i per descomptat, en el vessant més dur, el nombre de morts que ha provocat. Però ben segur que, en aquest balanç, hi podrem . . .

Mecanismes de finançament alternatiu per a empreses i projectes empresarials
[ 01/12/2020 06:12 ]

  Imaginar, dissenyar i executar projectes és una forma de vida que ens fa sentir amos del nostre destí i viure com si cada dia fos el darrer de la nostra vida. Les persones que tenim aquesta forma de vida seguim el procés següent: veim una cosa que es podria fer millor, imaginam una solució, pensam com la podem implementar, identificam quins recursos necessitam i d’on els podem treure, i implantam aquesta solució. Aquesta solució pot servir a un grup de persones que paguen per rebre-la, i esd . . .

Exportar o no exportar? Aquesta és la qüestió
[ 16/11/2020 06:11 ]

  Quina empresa que disposa d’un producte o servei a vendre no s’ha plantejat mai aquesta qüestió...? El matís és si s’ho planteja per necessitat o com una forma de créixer cap a nous mercats i esdevenir una empresa INTERNACIONAL. Una empresa que surt als mercats exteriors haurà de competir en uns mercats altament qualificats, on la transmissió de valor al client és clau. Això suposarà millorar els processos interns, la qualitat i la productivitat; en definitiva, repercutirà en la seva . . .

Millor, producte local
[ 30/10/2020 06:10 ]

  Cada vegada que prenem una decisió de compra estam donant energia a les empreses que volem que sobrevisquin. Si compram una peça de roba feta a nivell nacional tenim certes garanties que no s’ha confeccionat amb treball infantil, ni han hagut jornades de 16 hores de dones cosint perquè el preu sigui així de barat, ni rius contaminats amb restes d’indústria de teixit. Abans decidíem per preu, després per gust i després per moda. Hem delegat en altres la responsabilitat de fer-nos arribar l . . .

Experiència com a dinamitzador de l'emprenedoria i Formació Professional
[ 14/10/2020 05:10 ]

                    Des de l'any 2013 impartesc tallers a instituts d'FP a Balears, dins el "Pla Integral d'Impuls de les Capacitats Emprenedores "(ICAPE)", amb l'objectiu d'aconseguir que els alumnes millorin la seva capacitat de treballar en equip, aprenguin a prendre decisions, planificar, assumir responsabilitats, fer presentacions i aprenguin a crear un projecte empresarial. En definitiva, un programa dissenyat perquè els alumnes i les alumnes arribin a assolir les capacitats emprenedores . . .

Digitalitzar-se o desaparèixer
[ 15/09/2020 05:09 ]

  Un dels bloggers que seguesc és en Marc Vidal, consultor que treballa en transformació digital combinada amb anàlisi econòmica, a nivell macroeconòmic (estats, continents, regions) i microeconòmic (empreses). Un dels posts que va fer fa més d’un any analitzava la digitalització en el sector del taxi, reivindicant, entre d’altres, com canviarà el paisatge i la vida en les ciutats en el moment que els vehicles autoconduïts passin a formar part del nostre dia a dia: ja no necessitarem un co . . .

Benvinguda de la gerent, Mariona Luis, al Blog de l'IDI
[ 15/09/2020 05:09 ]

  L’IDI- Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears és una empresa pública del Govern de les Illes Balears, i és a la vegada l’Agència de Desenvolupament Regional de les Illes Balears. Les agències de desenvolupament regional són entitats públiques establertes per les administracions regionals amb l’objectiu de promoure el desenvolupament econòmic de la regió. Més enllà de fer coses tan diverses com promoure sòl industrial (polígons i naus industrials), articular la pol . . .

FEDER

Pàgina carregada en 0.0296 segons. IDI versió 3.2.0-dev