Blog

Experiència com a dinamitzador de l'emprenedoria i Formació Professional

                 

 

Des de l'any 2013 impartesc tallers a instituts d'FP a Balears, dins el "Pla Integral d'Impuls de les Capacitats Emprenedores "(ICAPE)", amb l'objectiu d'aconseguir que els alumnes millorin la seva capacitat de treballar en equip, aprenguin a prendre decisions, planificar, assumir responsabilitats, fer presentacions i aprenguin a crear un projecte empresarial.

En definitiva, un programa dissenyat perquè els alumnes i les alumnes arribin a assolir les capacitats emprenedores de manera real i que se sentin empresaris/es per uns mesos.

Com a consultor i formador de gestió empresarial que exerceixo des de l'any 2002, m'encanta ensenyar les eines reals que utilitzo en el meu dia a dia amb tota classe d'empreses i organitzacions als alumnes de formació professional, i com a emprenedor des del 2010 quan vaig fundar "Consultoria Innovadora", exposo les dificultats i les recompenses per les quals he hagut de viure en primera persona per crear la meva empresa.

 

 blog/AdobeStock.jpg

 

Per a mi és una satisfacció personal veure com els alumnes d'FP dels centres que se sumen al programa a Mallorca, Menorca i Eivissa es posen a treballar amb il·lusió, companyonia i creativitat utilitzant eines com una matriu "DAFO", un "Canvas", una anàlisi de com contribueix la seva idea als "ODS", etc.

Com a colofó ​​final, els alumnes realitzen una presentació de l'empresa que han creat davant d'un jurat, competint de forma sana entre tots els centres participants.

No us podeu imaginar els nervis que es viuen en els moments previs i quan surten a presentar, és com una presentació d'un projecte en la vida mateixa, però sobretot, el bé que ho fan la majoria d'ells, sorprenent any rere any a públic i jurat amb els projectes que han creat. Per a mi és un orgull haver pogut participar amb els alumnes en aquests projectes i saber que potser, a algun d'ells, li hagi despertat el seu costat emprenedor.

 

 

La veritat és que el resultat no té importància, l'important és l'aprenentatge en les competències i valors dels emprenedors, que tanta falta fan a la nostra societat.

I no només per crear un projecte empresarial, perquè també hi ha els "intraprenedors", persones proactives que treballen en empreses i la funció principal és la generació d'idees, propostes i iniciatives concretes dins d'aquesta organització.

La satisfacció més gran de totes és veure com els responsables dels centres, els professors/es i els alumnes participants valoren molt positivament el programa ICAPE. El millor indicador de tots és que la majoria repeteixen any rere any.

Tots sabem que la formació amb la qual accedeix una estudiant al mercat laboral juga un paper fonamental en la probabilitat de trobar una feina.

En l'actualitat la Formació Professional, sigui bàsica, mitjana o superior, són els estudis més propers a la realitat de les empreses i donen resposta a la necessitat de personal qualificat.

Per això, és important dir-los a aquests alumnes que a més de buscar feina, l'autoocupació i la creació d'empreses apareixen com un dels principals motors de la generació d'ocupació.

El profund canvi social i econòmic que està succeint avui en la nostra societat fa que les formes de treballar estiguin canviant; apareixen solucions noves com el teletreball, l'acompliment simultani de diverses activitats professionals o l'activitat professional independent (els professionals liberals o "freelance").

No en va, actualment a les Balears un de cada cinc persones que treballen és autònom.

Per això, sempre m'agrada llançar un missatge als participants del programa ICAPE.

"Benvolguts alumnes, esteu davant d'un moment important de les vostres vides, quan acabeu la vostra formació teniu diverses opcions, seguir estudiant (sens dubte una molt bona elecció) o buscar la manera d'aconseguir la vostra "independència financera", és a dir, la manera de guanyar-vos la vida en alguna cosa que us apassioni. I aquesta pot ser buscant un treball per compte d'altres o per compte propi, amb els avantatges i inconvenients que cadascuna de les opcions té. Almenys ara ja sabeu quines són."

JOSÉ MARÍA GILGADO
Consultor Senior y Director de Consultoría Innovadora

FEDER

Pàgina carregada en 0.0240 segons. IDI versió 3.2.0-dev