Blog

Millor, producte local

mariona_luis_gerent_IDI

 

Cada vegada que prenem una decisió de compra estam donant energia a les empreses que volem que sobrevisquin. Si compram una peça de roba feta a nivell nacional tenim certes garanties que no s’ha confeccionat amb treball infantil, ni han hagut jornades de 16 hores de dones cosint perquè el preu sigui així de barat, ni rius contaminats amb restes d’indústria de teixit.

Abans decidíem per preu, després per gust i després per moda. Hem delegat en altres la responsabilitat de fer-nos arribar la roba. Hem omplert les nostres vides de roba innecessària, roba que aclapara l’energia que hem de posar cada dematí a decidir. Arriba na Mary Kondo i ens ensenya a organitzar l’armari, però poques persones reconeixen que manco és més, que val la pena que la roba que tenim ens encanti i que comprant-la hàgim donat energia a les empreses del futur que volem.

 

Les empreses que volem, les que asseguraran la nostra viabilitat en la terra, tracten bé les persones i el medi ambient. I està clar que el criteri del preu afecta directament com s’han tractat les persones i el medi ambient.

En un àmbit més proper, menys durador i més rutinari, passa el mateix amb el pa. Tornar al pa fet al forn és tornar a les persones i a l’entorn. És una qüestió d’elaboració, de gust, d’olor, de tacte. D’ingredients naturals, de vocació de la fornera o el forner (que avui per avui, si manté el forn obert, és principalment per vocació), de saviesa antiga. Cada vegada que compram un pa al forn estam donant energia perquè aquest forn no tanqui. Cada vegada que apostam per comprar bunyols, coca de torró, galetes d’oli, mantecados, rosaris, ensaïmades, tortells i la resta de pastisseria tradicional estam donant un vot al forn, un aplaudiment al forn perquè no mori (com en el conte de Peter Pan, s’havia d’aplaudir fort perquè la fada no morís), i un aplaudiment per aquesta cultura nostra que volem mantenir, que necessitam mantenir, perquè la pèrdua de la diversitat és el que està acabant amb el planeta.

 

 

Aquest és l’origen del projecte «Pa d’Aquí, forn i tradició», que funciona des de 2016, i de la campanya «L’art de menjar» que vàrem llançar fa 15 dies, coincidint amb la setmana del pa. El projecte Pa d’Aquí es basa en aquesta visió i valors, però li dona una volta moderna amb la difusió del concepte a través de xarxes socials i la creació d’una aplicació per a telèfon mòbil amb les característiques, especialitats i geolocalització de cada forn. Hi ha 309 forns apuntats, 235 a Mallorca, 51 a Menorca, 20 a Eivissa i tres a Formentera. Pots trobar en cada moment quin forn tens més a prop i tindràs la garantia que el pa que menges és sa, bo i natural.

Hem de recuperar la responsabilitat de saber d’on ve el que volem comprar per mirar bé les decisions de compra que prenem. No només per la qualitat dels productes, sinó també perquè comprant sàviament protegim els nostres companys de camí, les persones amb les quals ens ha tocat compartir la Terra en aquesta generació, i l’entorn en què viuran les generacions següents.

MARIONA LUIS
Directora gerent de l'IDI 

FEDER

Pàgina carregada en 0.0296 segons. IDI versió 3.2.0-dev