Blog

Una visió sobre el lideratge

mariona_luis_gerent_IDI

 

Aquests dies he estat pensant en la qüestió del lideratge. Si cercam a Google aquesta paraula, veim que hi ha infinits espais, articles, imatges, documents i més material que en parla, de lideratge. I després, tenim la gran pregunta: la líder neix o es fa?

Només sé sobre aquest tema el que l’experiència m’ha demostrat: som la que som perquè he viscut. En els més de vint anys que tenc d’experiència professional, he conegut molts lideratges diferents, i he observat que l’experiència és el que més ha determinat el tipus de lideratge que procur desenvolupar en els projectes i en les organitzacions que m’ha tocat liderar.

 

 

Recentment i amb sorpresa, em vaig trobar com a candidata en la llista de Top 100 Mujeres Líderes en España, de la revista Mujeres & Cía, en la categoria d’Administració Pública, juntament amb altres dones de l’Estat que són secretàries d’estat, ministres, militars, directores d’entitats públiques, entre d’altres. Sense saber com, he entrat en la llista de candidates, estic molt agraïda de ser-hi, no tant pel resultat de si estic en les 100 finalistes o no, sinó per l’oportunitat que m’ha donat això de reflexionar sobre lideratge, de preguntar-me sobre si és diferent el lideratge en femení del masculí, de generar un debat al meu voltant sobre aquest tema, i de pensar com aquest debat pot transcendir a la societat.

Som conscient que qui hauria de parlar de com és el meu lideratge són els i les altres, no jo, però m’agradaria ara escriure una carta oberta als i les líders del futur explicant el que crec que funciona, el que no s’ha de perdre de vista quan un o una lidera, per les lliçons apreses fins avui. Sens dubte, em queda un llarg camí per recórrer!

Propòs a continuació algunes pistes sobre el lideratge que procur desenvolupar, partint de la visió de l’organització com un ens amb ànima pròpia, com l’esperit d’un bosc, que és la suma de les aportacions de les persones que en formen part.

 

 

Vet aquí la petita llista de propostes:

1. Aprèn del tema sobre el qual lideres fins a tenir-ne una visió. Es tracta d’entendre bé l’organització, escoltant amb calma el relat de qui en forma part, observant les persones, els processos, l’estratègia seguida, les relacions de poder, la tecnologia... i anar construint una visió pròpia del que podria arribar a ser l’organització.
2. Comparteix la visió amb les i els companys, i deixa que la transformin amb les seves aportacions fins que sigui una visió compartida, millorada, més gran.
3. Construeix l’entorn perquè els i les companyes puguin oferir el millor d’ells mateixos per contribuir a la cocreació de la visió, ajuda’ls a ser més grans, no els facis petits. No construiràs mai la visió estant tota sola, necessites que remin amb tu.
4. Sigues líder quan et toqui, i convida a liderar a qui pot tirar endavant un projecte, una iniciativa, una tasca, millor que tu. Líder és qui coneix prou un tema per tenir-ne una visió, i totes i tots lideram.
5. Calla. Escolta.
6. Treballa sempre a llarg termini, tenim tendència a sobreestimar el curt termini i subestimar el llarg termini. Es tracta d’acompanyar l’organització cap a la visió, de sostenir i seguir aquest procés, els resultats van arribant a mesura que se segueix el procés.
7. Pren decisions raonades i conscients. Adona-te’n de quan prens una decisió i de per quina raó la prens, i estigues disposat a explicar el sentit de la teva decisió a qui te’l pregunti.
8. Aprèn que cap decisió que prenguis agradarà a tothom, i no perdis de vista que tens dret a ser només una persona i a equivocar-te tantes vegades com et passi.
9. Comunica, comunica, comunica, és l’única manera de contribuir a la cocreació amb les i els companys, que puguin oferir el millor d’elles i ells en aquest viatge que és formar part d’una organització.
10. Recorda que el mèrit, com les idees, és sempre compartit. Reparteix el mèrit i els beneficis entre les persones que han format part del camí, agraeix cada dia la possibilitat de crear de forma compartida.

No hi ha líders si no hi ha seguidors, així que jo agraesc cada dia a les persones la seva cocreació sobre la base de la visió que he pogut aportar en qualque moment, veig que el que construïm de forma compartida és molt més gran que el que podríem construir per separat, i valor molt tots els aprenentatges del camí.

 

MARIONA LUIS
Directora gerent de l'IDI 

FEDER

Pàgina carregada en 0.0189 segons. IDI versió 3.2.0-dev