Blog

La importància del relleu empresarial

 

Observ amb atenció que la generació anterior a la meva s’està jubilant, les persones que varen desenvolupar la seva carrera professional entre 1960 i 2010, el període de més activitat econòmica a les Illes Balears, el moment de la «balearització», com han anomenat el procés urbanístic que han viscut totes les Illes en major o menor mesura.

En aquells anys, hi va haver moltes oportunitats, la població de les Illes Balears es va disparar, i va incrementar el seu consum de forma exponencial. Vàrem tenir el desembarcament de milers, milions de turistes. Tot això va contribuir a la creació d’empreses, moltes vinculades al turisme, però també a molts d’altres sectors.

 

 

Aquest procés, que ara sovint menystenim, va contribuir a incrementar la qualitat de vida, l’educació i la disponibilitat de recursos de les persones. El fill del fuster de la cantonada va estudiar informàtica, i la seva filla és neuròloga a Son Espases. Els anys han passat, ha arribat el moment de la jubilació i el fuster té una fusteria solvent i en funcionament de la qual podria treure doblers per viure tranquil, però no coneix ningú disposat a assumir el seu taller.

A partir d’aquí, aquesta història té tres finals possibles: (1) El fuster tanca i els seus tres empleats van a l’atur. (2) El fuster traspassa el taller, tot inclòs, a qualcú que comença, se’n desfà, el seu problema desapareix, però no se sap quant de temps el taller continuarà obert quan qui el lidera no té experiència. (3) Els empleats «compren» el taller al fuster, i paguen també la poca experiència en el lideratge del projecte.

 

 

 

Des de l’IDI, i a partir de l’experiència i la trajectòria de la Fundació CECOT, proposam ara una quarta alternativa: oferir al fuster contactes amb persones que podrien estar interessades en el relleu empresarial del negoci, i acompanyar el procés de cessió de l’empresa amb més probabilitat de garantir-ne la continuïtat. El servei consisteix a acompanyar de manera neutral i objectiva el procés d’entesa entre dues parts que volen garantir la continuïtat d’un negoci: el cedent i el reemprenedor.

Aquest servei es diu Reempresa, i en podeu trobar informació aquí.

Pensam que, així com estan les coses, veurem molts de canvis en la forma en què consumim, produïm, distribuïm i compram, i aquest és un moment Reempresa, en què una nova generació de persones emprenedores tenen l’oportunitat d’heretar i fer sostenibles negocis que va posar en marxa un tercer.

Tot està per fer i tot és possible, i ara més que mai ho hem de fer possible.

 

MARIONA LUIS
Directora gerent de l'IDI 

FEDER

Pàgina carregada en 0.0202 segons. IDI versió 3.2.0-dev