Blog

Empresa de present, empresa de futur

 

Són molts els desafiaments als quals s’enfronta una empresa avui en dia, en el present: el mercat, cada vegada més conscient, més selectiu; la regulació, cada vegada més exigent; la competència, cada vegada més preparada i global; el desenvolupament tecnològic, ple d’oportunitats i amenaces; l’aparició de productes i serveis substitutius; l’evolució de proveïdors que també estan impactant en la cadena de valor…

La pregunta clau és «Quina és la proposta de valor de la meva empresa, què faig jo de diferent i singular que fa que els clients em comprin?». Hi pot haver moltes respostes a aquesta pregunta. Coneixem empreses la proposta de valor de les quals és el preu: «venc més barat que la competència»; o el nivell de servei: «et puc proveir de producte d’un dia per l’altre»; o el disseny dels seus productes: «el meu producte és bell i funcional». I així cada empresa pot fer el seu relat.

  

 

Però hi ha un conjunt de factors que pensam que diferenciaran l’empresa del futur i li permetran fer front als seus grans desafiaments de manera molt més robusta i segura:

1) La transformació digital. La tecnologia que hi ha en aquest moment al mercat permet alleugerir molt els processos administratius, automatitzar els processos productius i centrar més l’activitat de l’empresa en el que aporta valor al client, el que l’empresa sap fer millor.
2) La internacionalització. Internacionalitzar és vendre en mercats més enllà de la frontera del país, les fronteres amb Europa són obertes i les marques Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera són grans ambaixadores de qualsevol producte o servei que es produeix des d’aquí. Internacionalitzar-se implica un aprenentatge molt significatiu, un increment de la demanda que pot fer viables determinades inversions i una obertura al món molt necessària en entorns insulars com els nostres. Tot són avantatges!
3) La transició ecològica. El planeta que tenim la responsabilitat de deixar als nostres fills demana a crits una generació de coneixement i una forma de funcionar que consumeixi menys recursos dels que la Terra té, i aquesta responsabilitat és assumida cada vegada per més famílies que demanen menys productes, de més valor afegit i de menys impacte sobre el planeta.

 

 

Per impulsar aquests tres factors en l’empresa industrial, l’IDI posa a disposició de les empreses la convocatòria de xecs «Idigital», «Iexporta» i «Isostenibilitat». És una convocatòria oberta fins al dia 26 d’abril, que subvenciona entre el 70 % i el 90 % plans de transformació digital, plans d’internacionalització i anàlisi de la petjada de carboni perquè les empreses industrials de les Illes Balears puguin definir una estratègia que els permeti implementar solucions i iniciar el camí cap a la transformació que, com a societat, necessitam.

Necessitam diversificar el model econòmic, necessitam mantenir línies de producció industrial aquí, a prop de ca nostra, per no dependre dels aliments i productes bàsics que venguin de fora, i per això necessitam empreses que recorrin el camí de la sostenibilitat, la internacionalització i la digitalització.

I, com a consumidors, us convidam a triar els productes que es produeixen en aquestes empreses i a gaudir-ne. Perquè, a les Illes Balears, també #somindustria!

 

MARIONA LUIS TOMÁS
Directora gerent de l'IDI

FEDER

Pàgina carregada en 0.0177 segons. IDI versió 3.2.0-dev