Blog

El foment de l’esperit emprenedor com a base d’una societat innovadora

 

És important promoure l’esperit emprenedor en les noves generacions perquè l’empresa és la que genera doblers en l’economia i perquè hi ha una relació directa entre l’esperit emprenedor i la capacitat innovadora d’una societat, i una societat innovadora viu millor que la que no ho és...

En l’IDI, durant vuit anys s’ha fet un programa de promoció de les capacitats emprenedores a educació primària, secundària i formació professional: el programa ICAPE. Aquest programa ha consistit en una formació del professorat i un plantejament d’activitats per a l’alumnat orientades a promoure la creació d’organitzacions no governamentals (ONG), cooperatives i empreses en grups de quatre o cinc estudiants en què es desglossava la classe.

Cada grup treballava els principis de creació d’empresa social, juntament amb qüestions relacionades amb lideratge, transició digital, transició ecològica i justícia social, i en el cas de primària els alumnes generaven una manualitat que venien en un mercat que organitzàvem a Palma, Inca, Manacor, Maó, Ciutadella i Vila, i decidien quins beneficis es dedicaven a una ONG que els mateixos alumnes havien triat. En el cas de secundària i formació professional, el resultat del procés era la creació d’una empresa social i la participació en un concurs els finalistes del qual venien a la Conselleria a explicar el seu projecte empresarial i a veure quin projecte era més valorat per un jurat compartit entre la Conselleria d’Educació i la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius.

  

 

Arran de la pandèmia es va haver de fer un gir en el projecte, ens veièrem obligats a suspendre els mercats i a fer els premis en línia, el que va provocar de manera natural la transició digital del programa.

Tota crisi genera moltes oportunitats, i així ha passat amb l’ICAPE de l’IDI: l’obligada transició digital del programa ens va fer passar a un nou format totalment digital, en el qual els grups d’alumnes treballen completament en línia per preparar el seu projecte empresarial, tenint en compte més que mai la transició ecològica, la igualtat de gènere i d’oportunitats i els objectius de desenvolupament sostenible. El projecte canvià de nom, passant a dir-se iemprenjove, s’intensificà el treball a formació professional i se centrà també el treball a secundària; s’obriren horitzons nous i el programa fomentà, no només l’esperit emprenedor, sinó també els valors de futur, el treball en equip en remot, el foment de l’esperit crític i les capacitats que pensam que poden tenir utilitat per a les empresàries i empresaris del futur. Tant de bo iemprenjove contribueixi d’alguna manera al futur que necessitam per a la societat i per al planeta.

No voldria acabar sense donar l’enhorabona a la Fundació Universitat Empresa de les Illes Balears (FUEIB) pels seus 25 anys de funcionament i agrair-los el premi a la Càtedra ICAPE (que aviat serà la Càtedra iemprenjove) pel foment de l’emprenedoria en el col·lectiu universitari, càtedra a la qual hem donat també una volta en el darrer any i en el marc de la qual llançam diferents activitats i tallers de foment de l’esperit emprenedor i l’emprenedoria i les pràctiques curriculars dels alumnes en l’acompanyament a la creació de noves empreses.

Tot està per fer i tot és possible. Endavant, persones empresàries i emprenedores!

 

MARIONA LUIS TOMÁS
Directora gerent de l'IDI

FEDER

Pàgina carregada en 0.0231 segons. IDI versió 3.2.0-dev