Blog

Palma International Boat Show 2021

 

Després de l’experiència del Palma International Boat Show el 2021 voldria fer una mica de balanç, identificar els punts que han fet la Fira possible i esbossar elements a tenir en compte de cara al futur.

Molts són els astres que s’han d’alinear per fer possible un Palma International Boat Show. Es necessita espai per fer-la, que les entitats presents a l’espai desallotgin el lloc, es necessiten expositors, es necessita tripulació per dur i preparar els vaixells que es mostren i venen, es necessita personal de muntatge i logística de fira, i es necessiten visitants. Així, per fer possible aquest PIBS 2021, ha estat necessari més que mai el compromís de l’Autoritat Portuària de Balears (gràcies APB, especialment a Xisco i Armando!); la col·laboració de tots els concessionaris del port situats al Moll Vell i a les diverses zones on s’ha instal·lat la Fira (gràcies!); la col·laboració dels pescadors, que es traslladen aquells dies de moll (gràcies també!); els expositors, tant locals com nacionals i internacionals (AENIB, BMC, membres de BYBA, distribuïdors de grans marques, distribuïdors de material per a la navegació i la mar, altres distribuïdors, gràcies!); tot el personal de muntatge (Entepi, els enginyers del projecte, Construcciones Cerezo, Jet2sailing, Trui, Potencia, Munditubo i tants altres, gràcies!) i personal de logística de la Fira (neteja, manteniment, seguretat, comunicació, imatge, hostes…, moltíssimes gràcies!). Gràcies tripulació, gràcies a tots els qui heu contribuït en espècie (Ports IB, Palma 365); i sens dubte, i sobretot, gràcies als visitants que heu vingut, que heu participat i compartit aquest esdeveniment: vosaltres sou el sentit de la Fira.

 

 

Hi ha una part més de seguretat i permisos que hem hagut d’obtenir, vinculats a la seguretat i salut en el terreny portuari (OCAE, gràcies!). I enguany, a més, la COVID-19 i totes les seves derivades ens han fet passar per un doble procés, al gener i al juny, d’aprovació per part de les autoritats sanitàries d’un protocol de seguretat COVID-19 (moltes gràcies a la Direcció General de Salut, que ha apostat per aquesta Fira en tot moment), que ha derivat en la digitalització i control de totes les persones que estaven a la Fira en cada moment, amb tot el que això implica (gràcies Beablue pel control d’aforament!). Amb l’aprovació de Sanitat per part del Consell de Govern (gràcies, Consell de Govern) s’ha pogut obtenir la llicència d’activitats per part de l’Ajuntament de Palma, que per sort va actuar amb celeritat (gràcies!).

No sé si amb aquests dos paràgrafs es transmet la complexitat del projecte, però compartesc un parell de xifres per donar-li més dimensió: 16.000 visitants, 1.132 expositors acreditats, 312 membres de tripulació acreditats, 1.130 concessionaris i clients de les concessions que havien de passar per la Fira per accedir a les seves embarcacions, 669 persones de muntatge acreditades, 35 membres del personal de neteja, 30 del personal de seguretat, i 65 del d’organització... en total, més de 19.000 persones vinculades al PIBS 2021.

Més encara: aquí teniu els enllaços al catàleg d’expositors i els vídeos de la Fira, on es pot apreciar la potència d’un sector que tenim aquí, el sector industrial amb major potencial de les Illes Balears...

 

 

I pareix mentida, per les reduïdes dimensions de l’equip, però aquesta Fira s’ha pogut organitzar amb l’esforç d’en Chema; na Paquita i na Carme a la comercialització; en Pepe al muntatge; en Xisco a la digitalització; na Catalina i na Fina a comunicació; en Quico a disseny, en Xisco a Informàtica; na Marga V. com a directora d’orquestra, suport emocional i acompanyament; na Rosa i n’Antonia al departament jurídic, i na Cati i en Juanma a la part econòmica. També els dies previs i durant la Fira hi comptàvem amb el suport de persones voluntàries de l’IDI: na Carmina, na Neus, na Caterina, na Joana, n’Antonia i na Marga P. Un equip sense el qual la Fira tampoc no hauria estat possible. Gràcies de tot cor.

D’altra banda, s’ha de destacar el paper fonamental de BYBA en la Fira Nàutica de Palma, així com de les companyes i els companys BYBA: na Jane, n’Amanda i n’Arne, que varen organitzar i atreure la comercialització de vaixells internacionals de gran eslora, element fonamental de la internacionalització de la Fira, a part d’atreure visitants i posicionar la Fira a nivell internacional.

Hem arribat fins aquí, i esperam que el PIBS continuï essent l’esdeveniment de posicionament del sector nàutic de les Illes Balears en el Mediterrani, i que es vagi fent cada vegada més especialitzat, més aportador de coneixement i més orientat a la vinculació sana entre la ciutadania i la mar.

I ja estam pensant en com traçar el mapa de la Fira del futur, on anam trobant una forma de comprometre i identificar més agents que contribueixin a l’esdeveniment. Imagin una àrea de fira molt més gran per al futur a llarg termini, amb seccions de reparació i refit), grans iots, velers, catamarans, elements marins d’ús individual (seabobs, patinets elèctrics d’anar per la mar, nous artefactes de busseig), investigació marina, tecnologia de tot tipus, presentacions de productes, secció per a les ONGs, molta vela lleugera, conferències…

Desig que no es perdi mai de vista que aquesta Fira es va concebre com una suma de voluntats, que era una excusa perquè diferents persones vinculades professionalment (i emocionalment!) a un sector es tornessin a trobar, que era un moment de conciliació, rialles, reconeixement, ajuda mútua i intercanvi d’idees i visions entre els que estimam la mar.

Un dels grans velers que es presentaren en el PIBS 2021 va ser l’Ikigai, terme provinent del japonès que vol dir «raó de ser, raó de viure». L’ikigai del PIBS és aquesta suma de voluntats i aquest volum d’intercanvi, aquesta projecció d’energia, de coneixement i de respecte cap a la mar. Tant de bo l’ikigai en el futur continuï amb la mateixa essència, això donarà sentit a les nostres passes.

 

MARIONA LUIS 
Directora gerent de l'IDI

FEDER

Pàgina carregada en 0.0230 segons. IDI versió 3.2.0-dev