Blog

Característiques i beneficis del pa nostre, el d’Aquí

 

Sabies que, des dels anys 60, el consum de pa ha experimentat un descens continuat? El dia 16 d’octubre es celebra el Dia Mundial del Pa i volem rompre una llança a favor d’aquest aliment bàsic de la dieta mediterrània, com les fruites i verdures, llegums, fruits secs o l’oli d’oliva. També ens agradaria desfer falsos mites d’aquest pa nostre de cada dia, del saludable, de l’artesà i nutritiu, del d’Aquí. 

La falsa creença que el pa engreixa fomentada per la cultura del culte al cos, i per la dictadura de la moda han contribuït a l’exclusió o reducció del consum d’aquest aliment de la nostra dieta deixant de banda les seves múltiples propietats nutricionals i beneficis per al nostre organisme.

 

 

Sabies que entre els beneficis, el pa ens aporta energia saludable? Gràcies al seu contingut d’hidrats de carboni i fibra que ajuda a regular l’absorció de nutrients i les funcions digestives.

També aporta substàncies actives amb propietats antioxidants, especialment el pa de pagès i els pans integrals. Conté proteïnes que contribueixen a completar les necessitats diàries, i a reduir el consum d’aliments d’origen animal.

El pa pot formar part de qualsevol tipus de dieta, incloses les d’aprimament, perquè aporta vitamines i minerals. El pa integral conté ferro, fòsfor, seleni, magnesi, manganès, i vitamines B1, B2, B6 i àcid fòlic.

A més, el seu consum pot ajudar a disminuir el d’aliments insans com els cereals ensucrats, les galetes o la brioixeria.

 

 

A les Balears tenim almenys dues varietats de pans considerats típics de les Illes: el pa de pagès i el pa de xeixa. L’origen vegetal d’aquest pa el converteix en un aliment saludable i nutritiu que aporta nutrients clau i agents protectors que faciliten fer una dieta baixa en calories.

El pa de pagès, és un aliment que forma part de la nostra història, tradició i cultura gastronòmica i es caracteritza per ser de forma rodona i no tenir sal. S’elabora mesclant la farina amb l’aigua i afegint-hi llevat. És de pastament i fermentació lenta. Pot ser blanc o moreno, segons el grau de refinitat de la farina emprada.

En els darrers anys a les Illes Balears s’ha recuperat un cereal autòcton molt antic, el blat de xeixa, amb la farina del qual s’elabora el pa del mateix nom, un pa generalment de forma rodona. El pa moreno de blat xeixa és més bo al dia següent i es conserva durant uns 4 o 5 dies.

Ja ho saps! No tens excusa, menja pa, i si pot ser, Pa d’Aquí, artesà i saludable.

 

 

 

 

 

FEDER

Pàgina carregada en 0.0213 segons. IDI versió 3.2.0-dev