Noticas IDI

Santa Eulària ha estat escollit com a municipi pilot del projecte Emblemàtics

El director general de Comerç, Miquel Piñol, ha presentat aquest matí el projecte “Comerços Emblemàtics de les Illes Balears” a regidors i tècnics de comerç de tots els municipis d’Eivissa i Formentera perquè s’adhereixin a la proposta. De moment, ja s’han interessat a formar part del projecte un total de 24 ajuntaments de les Illes Balears, que han identificat fins a 151 comerços que podrien ser catalogats com a emblemàtics. Pel que fa concretament a Eivissa un total de tres ajuntaments ja havien mostrat interès i enviat informació per iniciar el projecte: Sant Joan de Llabritja, Santa Eulària des Riu i Sant Antoni de Portmany. Formentera també havia presentat una proposta. L’objectiu és que tots els municipis se sumin a la iniciativa. 

El projecte neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. Un dels objectius d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics. Tot i que la iniciativa es centra en els comerços catalogats, la resta de teixit comercial se’n beneficiarà ja que els emblemàtics també funcionaran com a reclam per als visitants de dins i fora de l’illa. 

L’IDI, responsable del projecte juntament amb la Direcció General de Comerç, ha editat un manual que farà arribar als municipis perquè siguin els mateixos ajuntaments els que identifiquin els negocis que compleixen els requisits per ser emblemàtics. De fet, s’han establert una sèrie de categories per unificar els criteris entre tots els participants en el projecte. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un ofici singular), amb història (amb més de 75 anys de vida o amb 50 en casos excepcionals), i amb patrimoni (amb elements arquitectònics destacats). Els establiments que compleixin aquestes tres categories seran denominats emblemàtics.

Durant la presentació, també s’ha anunciat la posada en marxa d’una pàgina web en la qual es visibilitzaran tots els comerços catalogats de les Illes Balears. L’objectiu és promocionar el teixit comercial com a reclam turístic. Està previst que la web estigui activa el proper mes de gener de 2021.

Per tal de mostrar un exemple als assistents del resultat del projecte, s’ha triat un municipi pilot a diferents illes. En el cas d’Eivissa i Formentera, Santa Eulària des Riu és el primer a tenir els comerços catalogats. En total, en té vuit: Calçats Antich (amb història), Calzados Cotxu (emblemàtic), Can Pep Roig (emblemàtic), Can Andreuet (emblemàtic), Las Dalias (emblemàtic), Alfarería Sa Teulera (emblemàtic), Bodega Ca Na Ribas (arrelat i amb història), i Teixits Cardona (amb història i patrimoni).

FEDER

Pàgina carregada en 0.0405 segons. IDI versió 3.2.0-dev