Noticas IDI

L'Espinagada, essència de les festes de Sant Antoni

Sant Antoni fa olor d’espinagada, sobretot a sa Pobla, d’on és originari aquest plat, tot i que amb els anys s’ha convertit en un dels menjars més típics a Mallorca per a la festivitat del patró dels animals, el dia 17 de gener. 

A sa Pobla es fan dos tipus d’espinagades, una de llom amb col, colflori i pances; i una altra d’anguila amb espinacs, bledes, pèsols i molt de julivert. Magdalena Perelló, del forn Què bo de sa Pobla, ens conta que per a Sant Antoni poden arribar a cuinar més de cent espinagades, sobretot per la gent de fora de sa Pobla, ja que els poblers tenen per costum fer-les a casa i dur-les a coure al forn. Magdalena assegura que moltes cases de sa Pobla hereten el fanyador, una post de fusta feixuga que serveix per dur a coure les espinagades a forn, ja que es couen en un forn de llenya i sense llauna perquè agafin solera.

L’espinagada és un menjar d’hivern i és per això que, segons Magdalena, es devia fer amb els aliments de temporada, com el llom de les matances, la col “borratxona”, espinacs i bledes, verdures que molts poblers cultivaven a “ses veles”, el trosset terra que tenien a s’Albufera, d’on també pescaven les anguiles antigament. La pasta és una recepta molt simple a base de saïm, aigua i farina. Aquesta setmana serà quan es cuinaran totes les espinagades que poden durar cuites fins a tres dies.

Però no només es mengen espinagades a sa Pobla per Sant Antoni, sinó que també és temps de coca de verdura amb peixet, o de pebres torrats amb albergínia i llom fregit a sobre. I de dolç, ensaïmades. Segons na Magdalena, és l’època de l’any en què venen més.

Enguany, tot i que la pandèmia ens ha duit a no poder celebrar Sant Antoni, podem rememorar aquesta festa quan ens mengem l’espinagada que segur que ens recordarà Sant Antonis passats i ens connectarà amb els que celebrarem en el futur.

FEDER

Pàgina carregada en 0.0329 segons. IDI versió 3.2.0-dev