Noticas IDI

La creació del clúster nàutic, exemple de bones pràctiques a nivell europeu

El projecte de desenvolupament del Balearic Marine Cluster, finançat amb Fons FEDER i gestionat per l’IDI, ha estat reconegut per la Direcció General de Fons Europeus del Ministeri d’Hisenda.

El projecte de desenvolupament i posada en marxa del clúster nàutic de les Illes Balears finançat per Fons Feder ha estat considerat com a Bona Pràctica de l’any 2020 pel Ministeri d’Hisenda, fet que suposa un reconeixement a la feina que s’ha dut a terme des de Direcció General d’Indústria, a través de l’IDI, promotors de la creació del Balearic Marine Cluster.

Tot i que el clúster nàutic es va fundar l’any 2019, el procés es va iniciar un any abans amb una anàlisi del sector nàutic, considerat prioritari en el Pla Industrial per la seva alta especialització, valor afegit, potencial de creixement i component industrial elevat. Després d’un procés realitzat conjuntament amb les empreses del sector nàutic, es va presentar el Balearic Marine Cluster amb l'objectiu de posicionar les Illes Balears com un referent industrial i empresarial a nivell internacional.

El Balearic Marine Clúster és una organització oberta a empreses d'activitats industrials, lligades al turisme nàutic i a entitats que participin en la formació, recerca i desenvolupament del sector. Entre els objectius del clúster destaquen donar visibilitat internacional a Balears com a centre d'activitats nàutiques, afavorir el creixement i reforçar la posició competitiva del sector, augmentar la xifra de negoci, la rendibilitat i l'ocupació de qualitat del teixit empresarial, i coordinar la cadena de valor del sector per a augmentar la seva eficiència i la productivitat a Balears.

Actualment, el clúster compta amb 43 empreses associades i entre les iniciatives en les quals ha participat hi ha l’organització del primer saló nàutic virtual de les Illes Balears, el Balearic Yacht Show.  A més, treballen en diferents projectes per impulsar la nàutica balear: promoció de la destinació a través de Balearic Yacht Destination; R+D+i amb iniciatives com circularitat de residus industrials, reducció de la petjada de carboni, i facturació electrònica; formació per al sector; i guies de bones pràctiques i de qualitat per a empreses de refit.

La creació del Balearic Marine Clúster s'emmarca en la línia de foment de clústers industrials del Pla Industrial 2018-2025, presentat per la Direcció General de Política Industrial. L'objectiu és rellançar una estratègia de clústers, com a eina per a incrementar la competència, col•laboració i el vincle informal entre les empreses i institucions d'un entorn geogràfic determinat, tractant d'aprofitar els avantatges competitius del territori. Aquesta actuació està configurada per Fons Europeus de Desenvolupament Regional en el marc del Programa Operatiu FEDER de les Illes Balears per al període 2014-2020.

FEDER

Pàgina carregada en 0.0226 segons. IDI versió 3.2.0-dev