Noticas IDI

Els comerços de Formentera ja tenen els distintius que els acrediten com a establiments emblemàtics

Un total de 102 establiments comercials de 14 municipis de les Illes Balears ja estan catalogats dins el projecte Emblemàtics Balears, i entre ells hi ha sis comerços de Formentera. Aquest matí, el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presentat la web www.emblematicsbalears.es que recull tota la informació dels comerços catalogats i que serà l’eina a través de la qual es promocionarà el teixit comercial tradicional. A més, el vicepresident ha lliurat als comerços una placa per instal•lar a la façana que els distingeix com a Establiment Emblemàtic de les Illes Balears.

L’acte, que s’ha celebrat a la Sala d’Actes del Consell Insular de Formentera, ha comptat amb la presència de la presidenta del Consell Insular de Formentera, Alejandra Ferrer; la vicepresidenta primera i consellera d’Habitatge, Comerç i Emprenedoria, Ana Juan; el director general de Comerç, Miquel Piñol; la directora gerent de l’IDI, Mariona Luís; i representants dels comerços.

El projecte Emblemàtics Illes Balears neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. L’objectiu és reconèixer, fomentar i impulsar els petits establiments comercials de tota la vida, aquells petits comerços amb història, les botigues arrelades als nostres barris i pobles. En general, tots els comerços amb elements singulars i d’un alt valor afegit.

La història d’un poble es pot explicar també a través dels seus comerços i, sobretot, a partir de les persones que hi estan al capdavant, com les famílies que han mantingut el negoci fins a l’actualitat. Per això, aquest projecte és un reconeixement a aquests establiments tradicionals que contribueixen a la singularitat dels espais urbans i, en definitiva, dels municipis i de la societat. A més, s’ha de tenir en compte que la identificació i visibilitat d’aquests establiments també té un impacte sobre el conjunt del teixit comercial de la zona, i afavoreix el conjunt del comerç de proximitat dels municipis.

L’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), entitat dependent de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica i responsable del projecte juntament amb la Direcció General de Comerç, ha editat un manual perquè siguin els mateixos ajuntaments els que identifiquen els negocis que compleixen els requisits per ser emblemàtics. De fet, s’han establert una sèrie de categories per unificar els criteris entre tots els participants en el projecte. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un ofici o producte singular), amb història (amb més de 50 anys de vida), i amb patrimoni (amb elements arquitectònics destacats). Els establiments que compleixen aquestes tres categories són emblemàtics.

Formentera compta amb sis establiments adherits al programa: Forn Can Jeroni, Forn Can Manolo, Forn Sant Ferran, Llibreria Tur Ferrer, Sa Farinera i Teixits J. Marí Serra. Emblemàtics Balears és un projecte viu que creixerà a mesura que s’hi incorporin més ajuntaments i comerços.

La web d’Emblemàtics permet conèixer la història de tots els comerços, així com tenir-ne les dades principals. Està disponible en català, castellà i anglès ja que també es pretén arribar al públic de fora de les Illes perquè els emblemàtics siguin un punt d’atracció turística i puguin aportar promoció a la resta del teixit comercial del municipi.

FEDER

Pàgina carregada en 0.0248 segons. IDI versió 3.2.0-dev