Noticas IDI

L’IDI i l’Ajuntament lliuren els distintius als vuit establiments de Llucmajor adherits a Emblemàtics Balears

Un total de vuit comerços de Llucmajor han rebut avui les plaques que els distingeixen com a establiments Emblemàtics de Balears. El director general de Comerç, Miquel Piñol, i el batle de Llucmajor, Éric Jareño, han lliurat als propietaris els distintius que s’instal·laran a les façanes dels comerços i que farà visible el teixit comercial tradicional. L’acte també ha comptat amb la presència de la directora gerent de l’IDI, Mariona Luis, i la regidora de Comerç, Fires i Mercats, Noemí Getino.

Els establiments adherits a Emblemàtics Balears del municipi de Llucmajor són Forn Can Pau (arrelat i amb història), Forn Ca’n Tofolet (emblemàtic), Forn i Pastisseria Ramis (arrelat i amb història), Ganiveteria Ordinas (emblemàtic), Imprenta Ordinas (amb història i patrimoni), Llibreria Roca (amb història i patrimoni), Objetario (amb patrimoni), i Sa Teulera (emblemàtic).

El projecte Comerços Emblemàtics de les Illes Balears neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. Un dels objectius d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics.

El director general de Comerç ha agraït als representants dels establiments emblemàtics «la dedicació als seus negocis perquè la història d’un poble es pot explicar també a través dels comerços i, sobretot, a través de les famílies i les persones que hi treballen». Piñol ha destacat que «tot i que aquesta iniciativa es centra en els comerços catalogats la resta de teixit comercial se’n beneficiarà, ja que els emblemàtics també funcionen com a element tractor i reclam per als visitants de dins i fora de les Illes».

El batle de Llucmajor, Éric Jareño ha explicat que «és una satisfacció per a Llucmajor comptar amb aquests vuit comerços que acaben de rebre aquesta distinció com a establiments Emblemàtics. Això posa de manifest que el nostre municipi té un teixit comercial de proximitat que ha estat capaç de mantenir la tradició i la història, a la vegada que ha sabut adaptar-se als nous reptes».

Per la seva part, la segona tinent de batle i regidora de Comerç, Fires i Mercats, Noemí Getino, assegura que aquest «és un projecte que posa en valor aquells comerços amb un producte diferent, que han tingut cura del patrimoni local i que tenen història». Getino afegeix que «és un reconeixement als que han lluitat d’una o altra manera per mantenir viu un comerç diferent. A la vegada, aquesta distinció és un revulsiu per a altres comerços, als quals anima a tenir en compte tots aquests aspectes perquè puguin arribar també a ser Emblemàtics».

L’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), entitat dependent de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica i responsable del projecte juntament amb la Direcció General de Comerç, ha editat un manual perquè siguin els mateixos ajuntaments els que identifiquin els negocis que compleixen els requisits per ser emblemàtics. De fet, s’han establert una sèrie de categories per unificar els criteris entre tots els participants en el projecte. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un ofici o producte singular), amb història (amb més de 75 anys de vida com a norma general, amb excepcions a partir dels 50 anys), i amb patrimoni (amb elements arquitectònics destacats). Els establiments que compleixen aquestes tres categories són emblemàtics.

Emblemàtics Balears és un projecte viu, que creixerà a mesura que s’hi incorporin més ajuntaments i comerços. De moment, ja s’han catalogat un total de 102 establiments comercials de 14 municipis de les Illes Balears: Alaró (3), Consell (6), Esporles (5), Inca (14), Llucmajor (8), Manacor (16), Marratxí (5), Pollença (9), Santanyí (7), Alaior (5), Ferreries (8), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5) i Formentera (Sant Ferran, 1 i Sant Francesc Xavier, 5). Per categories, hi ha 32 establiments emblemàtics, 24 arrelats i amb història, 21 amb patrimoni i història, 18 amb història, 6 arrelats, i un amb patrimoni.

 La web d’Emblemàtics permet conèixer la història de tots els comerços, així com obtenir-ne les dades principals. Està disponible en català, castellà i anglès, ja que també es pretén arribar al públic de fora de les Illes perquè els emblemàtics siguin un punt d’atracció turística i puguin aportar promoció a la resta del teixit comercial de cada municipi.

FEDER

Pàgina carregada en 0.0220 segons. IDI versió 3.2.0-dev