Noticas IDI

Les olleries de Marratxí s’incorporen al catàleg d’establiments emblemàtics de l'IDI

La ceràmica és un dels emblemes del municipi de Marratxí. S’ha de tenir en compte que des de finals del segle XVII comença la tradició de les olles al nucli de Pòrtol, que viu el període de màxima expansió durant els segles XIX i XX. Amb l’argila blanca, extreta del Pou del Coll, i la terra roja, de les Coves de Can Guidet, es fabricaven tots els utensilis per cuinar i conservar els aliments. Per tot això, l’ajuntament ha considerat important incloure les olleries en el Catàleg d’emblemàtics balears.

En total, el municipi compta amb 11 negocis catalogats:

Authex: Flor d’Ametler – Tot Herba (higiene i cosmètica natural): arrelat i amb història
Bodegas Suau (celler i elaboració de licors): amb història i patrimoni
Can Pinet Confecciones (roba i complements): amb història
Ferreteria Can Xic (ferreteria): amb història
Forn des Pla de na Tesa (forn i pastisseria): emblemàtic

Olleria Cas Canonge: arrelat
Olleria Can Vent: emblemàtic
Sa Roca Llisa: arrelat i amb història
Can Bernadí Nou: emblemàtic
Can Bernadí: emblemàtic
Ceràmica Terra Cuita: arrelat i amb història

El projecte «Emblemàtics balears» neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. Un dels objectius d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics. Tot i que la iniciativa se centra en els comerços catalogats, la resta de teixit comercial se’n beneficia, ja que els emblemàtics també funcionen com a element tractor i reclam per als visitants de dins i fora de les Illes.

Són els ajuntaments els que identifiquen els comerços del municipi que compleixen els requisits per a ser emblemàtics, d’acord amb un manual de l’IDI que n’estableix les diferents categories. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un producte o ofici singular), amb història (amb més de 75 anys de vida o excepcionalment a partir dels 50 anys) i amb patrimoni (amb elements patrimonials interiors i exteriors destacats, així com amb valor immaterial). A més, els establiments que compleixin aquestes tres categories seran denominats emblemàtics.

La plataforma a través de la qual es dona a conèixer el projecte és la web www.emblematicsbalears.es, que creixerà a mesura que s’incorporin al projecte més municipis.

Actualment, hi ha quinze municipis d’arreu de les Illes Balears amb un total de 113 comerços catalogats.

Els municipis que ja tenen establiments catalogats són: Alaró (3), Algaida (6), Consell (5), Esporles (5), Inca (14), Llucmajor (8), Manacor (16), Marratxí (11), Pollença (9), Santanyí (7), Alaior (5), Ferreries (8), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5) i Formentera (Sant Ferran, 1 i Sant Francesc Xavier, 5). Per categories, hi ha 33 establiments emblemàtics, 25 d’arrelats i amb història, 22 amb patrimoni i amb història, 1 d’arrelat i amb patrimoni, 19 amb història, 6 d’arrelats i 1 amb patrimoni.

FEDER

Pàgina carregada en 0.0257 segons. IDI versió 3.2.0-dev