Noticas IDI

El sector nàutic balear desenvolupa el primer projecte sectorial de circularitat i reutilització de residus

Balearic Marine Cluster ha iniciat conjuntament amb l’IDI un projecte de circularitat que selecciona diferents residus generats pel sector nàutic per a convertir-los posteriorment en matèria primera útil en altres processos productius.

La primera fase del projecte, que consisteix en la categorització dels residus, ja s'ha posat en marxa. Durant la setmana passada, el gestor de residus autoritzat, Adalmo, es va encarregar de recollir i empaquetar aquests residus, garantint la seguretat per a l'enviament al Centre Tecnològic de Recerca Multisectorial (CETIM), a Galícia.

Concretament, la recerca se centrarà en absorbents i draps contaminats, envasos i cobertures de plàstic, fibra de vidre i arenes de granallatge. D'aquesta manera, el CETIM serà l'encarregat de caracteritzar cadascun d’aquests residus i recopilar la informació suficient que determinarà la viabilitat tècnica i econòmica de la transformació dels residus en subproductes reutilitzables dins del sector.

Actualment, la gestió dels residus generats per la indústria nàutica compleix amb la normativa de residus vigent. No obstant això, aquest projecte de circularitat de residus pretén anar més enllà i aconseguir l'excel•lència en la gestió mediambiental de la indústria.

A més, des de Balearic Marine Cluster s'estan organitzant jornades informatives per a les empreses de la indústria nàutica sobre la gestió i separació correctes dels residus per part de les empreses que operen en aquest sector. En aquest sentit, el gerent de Balearic Marine Cluster, Pedro Suasi, ha manifestat “agraïm que l’IDI doni suport a aquest projecte tan important per a un sector cada vegada més compromès a millorar la sostenibilitat dels seus processos productius”.

Per part seva, Mariona Luis Tomás, directora gerent de l’IDI ha afirmat que “l'economia circular és un dels elements que pensem que marcaran el futur i una de les claus de la sostenibilitat, i per això des de l’IDI hem iniciat un procés de col•laboració amb els diferents clústers per impulsar la sostenibilitat dins dels diferents sectors industrials, i aquest projecte n’és un exemple”. Mariona Luis afegeix que “s'ha de tenir en compte que, amb l'aprovació de la Llei 8/2019 de residus i sòls contaminats, les Illes Balears han iniciat un canvi de model basat en la prevenció i foment de l'economia circular, ja que la gestió dels residus per obtenir matèries primeres és un desafiament important que hauran de dur a terme les empreses de les Illes, camí que ja han començat les del Balearic Marine Cluster”.

Finalment, des de l'empresa Adalmo han constatat que “estem molt satisfets amb la nostra incorporació com a socis de Balearic Marine Cluster i haver participat en aquest projecte de circularitat”.

 

FEDER

Pàgina carregada en 0.0171 segons. IDI versió 3.2.0-dev