Noticas IDI

El Palma International Boat Show obre les portes al Moll Vell amb rècord d’empreses participants

La presidenta Armengol i el vicepresident Yllanes inauguren la nova edició de la fira nàutica que es pot visitar fins al proper 1 de maig 

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, han inaugurat aquest matí una nova edició del Palma International Boat Show al Moll Vell de Palma. La fira nàutica, que es pot visitar fins al proper 1 de maig, està organitzada per l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), ens dependent de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, i la Balearic Yacht Brokers Association (BYBA).

La nova edició del Palma International Boat Show compta amb 276 empreses participants, sis més que el 2019 i 49 més que l’any passat, fet que representa un increment del 21 % respecte del 2021. A més, un total de 264 embarcacions estaran exposades a la mar.

La presidenta Armengol ha agraït el paper dels organitzadors de l’esdeveniment per «consolidar una fira nàutica a nivell internacional» i ha recordat que «des  del Govern tenim molt clara la nostra aposta per la diversificació econòmica i l’aposta pel sector nàutic, que dona un valor afegit a la nostra economia».

Armengol també ha explicat que, en aquesta línia, s’ha vingut fomentant la formació professional en l’àmbit de la nàutica i que s’hi seguirà invertint a través dels fons europeus perquè «necessitam capital humà ben format per a una indústria que és puntera i ho seguirà essent a la nostra Comunitat», especialment aquelles empreses del sector que «aposten per una mar descontaminada i treballen en línia amb la lluita contra el canvi climàtic».

El vicepresident ha destacat la importància del sector nàutic per a l’economia de les Illes i sobretot per a la indústria, ja que es considera estratègic dins el Pla d’Indústria de les Illes Balears. Yllanes ha recordat que «es tracta d’un sector que genera més 4.500 llocs de feina directes, està format per prop de 650 empreses que generen al voltant de 840 milions d’euros a l’any».

Un dels aspectes que s’ha de destacar de la nova edició és la participació de noves empreses que mai no havien format part del PIBS. En concret, un 28 % dels expositors és el primer cop que venen a Palma a mostrar les novetats nàutiques. Pel que fa a l’oferta, el PIBS serà escenari de presentacions de nous productes i embarcacions a escala mundial, ja que és la primera fira nàutica de la temporada d’enguany i moltes drassanes han escollit Palma per presentar els nous models. A més, destaca l’increment de l’exposició de vela, un dels sistemes més sostenibles de navegació a la mar. A part d’això, torna a créixer el segment d’embarcacions híbrides o elèctriques, així com els productes més sostenibles i compatibles amb la protecció de la mar.

Cal destacar l’interès que aquesta propera edició ha despertat entre les empreses locals (54 %), nacionals (18 %) i internacionals (28 %). De fet, el Palma International Boat Show s’ha convertit durant els darrers anys en l’esdeveniment que estrena la temporada nàutica i en una de les portes d’entrada més importants d’empreses internacionals que volen establir-se a les illes, o per entaular relacions amb firmes locals i així obrir noves vies de negoci.

El Palma International Boat Show inclou el Palma Superyacht Village, destinat a la venda i el lloguer d’embarcacions de més de 24 metres d’eslora. Enguany es caracteritza per tenir l’exposició més gran de velers d’Europa, a part d’una gran oferta en embarcacions de motor. Aquesta zona també inclou l’àrea dedicada a la reparació i el manteniment d’embarcacions (refit & repair), que enguany compta amb la participació de 21 empreses dedicades a aquesta activitat de la indústria nàutica, a més d’empreses de serveis a altres zones de la fira. D’altra banda, el Palma Superyacht Village inaugurarà un nou espai dedicat a la tripulació en què es duran a terme activitats i formacions especialitzades, una aposta de creixement per als propers anys.

Oferta formativa

Durant la visita oficial, el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March i el director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors, Antoni Baos han visitat l’estand del CIFP Nauticopesquera, centre que ofereix diferents cicles formatius relacionats amb el sector nàutic. Els alumnes d’aquest centre facilitaran als visitants de la fira informació relacionada amb els diferents cicles de la família professional de Maritimopesquera que s’hi imparteixen, tant de grau mitjà (Manteniment i control de la maquinària de vaixells i embarcacions) com de grau superior (Organització del manteniment de maquinària de vaixells i embarcacions i Transport marítim i pesca d’altura). Aquest darrer cicle també s’imparteix en el CIFP Can Marines (Santa Eulàlia del Riu, Eivissa).

Per altra part, personal del Servei de Planificació i Participació de la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors informarà de la resta d’oferta formativa de la família professional de Transport i manteniment de vehicles que està relacionada amb el món de la nàutica i que s’imparteix en el CIFP Juníper Serra (Palma) i en el CIFP Centre de la Mar (Maó): FP bàsica de Manteniment d’embarcacions esportives i d’esbarjo i grau mitjà de Manteniment d’embarcacions d’esbarjo. Igualment, personal de l’Institut de les Qualificacions Professionals de les Illes Balears (IQPIB) donarà informació sobre les qualificacions professionals relacionades amb el sector nàutic

FEDER

Pàgina carregada en 0.0227 segons. IDI versió 3.2.0-dev