Noticas IDI

Maó s’adhereix al projecte «Emblemàtics de les Illes Balears» amb 19 establiments catalogats

Maó s’ha adherit a «Emblemàtics de les Illes Balears» amb un total de 19 comerços catalogats. El projecte, impulsat per la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General de Comerç i de l’Institut d’Innovació de les Illes Balears (IDI), neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis.

El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, i el batle de Maó, Héctor Pons, han reconegut aquest migdia el paper del comerç tradicional amb l’entrega dels distintius d’emblemàtics als establiments de Maó. L’acte, que ha tengut lloc al Claustre del Carme, ha comptat amb la participació del director general de Comerç, Miquel Piñol; la directora insular d’Ocupació, Innovació i Cooperació Local del Consell de Menorca, Nati Benejam; la directora gerent de l’IDI, Mariona Luis; la regidora d’Economia, Comerç, Turisme i Fons Europeus de Maó, Carme Seguí; com també de representants dels comerços de Maó que formen part d’«Emblemàtics de les Illes Balears».

Un dels objectius d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics. Tot i que la iniciativa se centra en els comerços catalogats, la resta de teixit comercial se’n beneficia, ja que els emblemàtics també funcionen com a element de tracció i reclam per als visitants de dins i fora de les illes.

Maó és el tercer municipi de Menorca que s’ha adherit al projecte «Emblemàtics», juntament amb Ferreries i Alaior, que ja tenen els comerços catalogats. Així, l’illa comptarà amb un total de 32 establiments catalogats.

Són els ajuntaments els qui identifiquen els comerços del municipi que compleixen els requisits per ser emblemàtics, d’acord amb el manual de l’IDI que estableix les diferents categories. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un producte o ofici singular), amb història (amb més de 75 anys de vida) i amb patrimoni (amb elements patrimonials interiors i exteriors destacats, així com amb valor immaterial). A més, els establiments que compleixen aquestes tres categories són denominats emblemàtics.

La plataforma a través de la qual es dona a conèixer el projecte és la web www.emblematicsbalears.es, que creix a mesura que s’hi incorporen més municipis.

Actualment, hi ha disset municipis d’arreu de les Illes Balears amb un total de 148 comerços catalogats.

Els municipis que ja compten amb establiments catalogats són: Alaró (3); Algaida (6); Consell (6); Esporles (5); Inca (14); Llucmajor (8); Manacor (25); Marratxí (11); Pollença (9); Porreres (6); Santanyí (7); Alaior (5); Ferreries (8); Maó (19); Santa Eulària des Riu (5); Sant Josep de sa Talaia (5) i Formentera (Sant Ferran 1 i Sant Francesc Xavier 5). Per categories, hi ha 42 establiments emblemàtics; 39 d’arrelats i amb història; 26 amb patrimoni i història; 28 amb història; 10 d’arrelats; 1 d’arrelat i amb patrimoni, i 2 amb patrimoni.

Els comerços adherits a «Emblemàtics de les Illes Balears, Maó» són:

 1. Alejandra (roba i complements): amb història i amb patrimoni
 2. Ca s’Esparter (estris del camp, armes, esparteria): emblemàtic
 3. Can Garí (supermercat): arrelat amb història
 4. Can Mercadal (calçat i articles de pesca i busseig): arrelat amb història
 5. Can Senyalet (forn de pa i pastisseria): arrelat amb història
 6. Drogueria Valls (drogueria): amb història i patrimoni
 7. Hortícola Balear (floristeria): emblemàtic
 8. Joieria Vives (joieria): emblemàtic
 9. La Balear (forn de pa i pastisseria): arrelat amb història
 10. La Ceres (forn de pa i pastisseria): arrelat amb història
 11. La Fantasía (roba de casa i equipament de la llar): amb història
 12. La Valenciana (botiga de juguetes): arrelat amb història
 13. Marisa (articles de pell): emblemàtic
 14. Novedades Meli (merceria): amb història
 15. Òptica Carreras (òptica): arrelat amb història
 16. Pastisseria Sandra (forn de pa i pastisseria): arrelat amb història
 17. Sa Botigueta (alimentació i begudes): amb història
 18. Sintor (venda d’electrodomèstics): emblemàtic
 19. Sucreria Artesana Maonesa Can Vallés (forn de pa i pastisseria): arrelat amb història

FEDER

Pàgina carregada en 0.0297 segons. IDI versió 3.2.0-dev