Noticas IDI

L'IDI i l'Ajuntament lliuren els distintius als set establiments emblemàtics de Santanyí

Un total de set comerços del municipi de Santanyí han rebut avui les plaques que els distingeixen com a establiments emblemàtics de les Balears. El director general de Comerç, Miquel Piñol, i la batlessa de Santanyí, Maria Pons, han lliurat als propietaris els distintius que s’instal·laran a les façanes dels comerços i que faran visible el teixit comercial tradicional. L’acte també ha comptat amb la presència de la directora gerent de l’IDI, Mariona Luis, i del regidor de Comerç, Antoni Matas.

Els establiments adherits a «Emblemàtics de les Illes Balears» del municipi de Santanyí són:

― Camalú (calçat, roba i complements): amb història. Cala d’Or.
― Estudi Bordoy (llibreria, papereria i fotografia): amb història i patrimoni. Santanyí.
― Forn Germans Adrover (forn i pastisseria): arrelat i amb història. Calonge.
― Forn Terrassa (forn i pastisseria): emblemàtic. S’Alqueria Blanca.
― Modas Janine (merceria, roba i complements): amb història. Cala d’Or.
― Perfumeria Tagomago (perfumeria i cosmètica): amb història. Cala d’Or.
― Sastreria Ferrer (roba d’home i complements): amb història. Santanyí.

El projecte «Comerços emblemàtics de les Illes Balears» neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. Un dels objectius d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics.

L'IDI, responsable del proyecto junt amb la Direcció General de Comerç, ha editat un manual perquè siguin els mateixos ajuntaments els que identifiquin els negocis que compleixen els requisits per ser emblemàtics. De fet, s’han establert una sèrie de categories per unificar els criteris entre tots els participants en el projecte. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un ofici o producte singular), amb història (amb més de 75 anys de vida com a norma general, amb excepcions a partir dels 50 anys), i amb patrimoni (amb elements arquitectònics destacats). Els establiments que compleixen aquestes tres categories són emblemàtics.

«Emblemàtics de les Illes Balears» és un projecte viu, que creixerà a mesura que s’hi incorporin més ajuntaments i comerços. Actualment, hi ha desset municipis d’arreu de les Illes Balears amb un total de 148 comerços catalogats. Els municipis que ja compten amb establiments catalogats són: Alaró (3); Algaida (6); Consell (6); Esporles (5); Inca (14); Llucmajor (8); Manacor (25); Marratxí (11); Pollença (9); Porreres (6); Santanyí (7); Alaior (5); Ferreries (8); Maó (19); Santa Eulària des Riu (5); Sant Josep de sa Talaia (5), i Formentera (Sant Ferran 1 i Sant Francesc Xavier 5). Per categories, hi ha 42 establiments emblemàtics; 39 d’arrelats i amb història; 26 amb patrimoni i història; 28 amb història; 10 d’arrelats; 1 d’arrelat i amb patrimoni, i 2 amb patrimoni.

La plataforma a través de la qual es dona a conèixer el projecte creix a medida que se incorporan a ella más municipios. Está disponible en catalán, castellano e inglés, puesto que también se pretende llegar al público de fuera de las Illes para que los emblemáticos sean un punto de atracción turística y puedan aportar promoción al resto del tejido comercial de cada municipio.

FEDER

Pàgina carregada en 0.0240 segons. IDI versió 3.2.0-dev