Noticas IDI

Un tast i una ruta pels forns emblemàtics de Palma centraran les activitats que tindran lloc durant la Setmana Mundial del pa

Un tast de pa de xeixa i de llonguet ha inaugurat aquest matí els actes de celebració de la Setmana Mundial d’aquest aliment, que tindrà lloc del 17 al 20 d’octubre al quiosc de la plaça de l’Olivar de Palma. Organitzada per Vicepresidència, a través de l’IDI i l’Associació de Forners i Pastissers de les Illes Balears, té com a objectiu fer visible i fomentar el consum de pa tradicional i saludable elaborat a forns professionals. 

Precisament, des de l’IDI s’ha dut a terme una enquesta per conèixer els hàbits de compra i de consum de pa entre la ciutadania de les Illes Balears. El resultat ha constatat que les tipologies de pans que més agraden als balears són el pa moreno, seguit del llonguet, el pa blanc i la barra. A més, el 72% dels enquestats compren el pa als forns enfront del 23% que ho fa als supermercats. A més, el 64% assegura que compra pa de forma diària o entre 3 i 4 cops a la setmana. S’ha de destacar que, segons l’Informe de Consum Alimentari a Espanya 2021 del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, el consum de pa a Balears va ser de 30,68 quilos per persona, una mica per sobre de la mitjana espanyola que va ser de 30,07 quilos. Tot i això, s’ha de destacar que el consum de pa a Balears es va reduir al 2021 respecte al 2020, que va arribar a 34,44 quilos per persona i any.

A més del tast de pa a càrrec de José Cortés, president de l’Associació de Cuiners de Balears (ASCAIB), xef, formador i assessor gastronòmic, que ha tingut lloc aquest matí, la Setmana del Pa 2022 també inclou una classe magistral del forner Peio Zalba destinada a l’alumnat de forneria i pastisseria i a professionals del sector. Peio Zalba és el fundador del forn PaneNostro, establiment amb certificat ecològic ubicat al barri de sa Gerreria de Palma, des del qual elabora pans amb farines integrals i morenes de blat de xeixa, blat mort, blat barba i blat mollar, entre altres productes.

Després de l’èxit de l’edició passada, es torna a organitzar una visita guiada a càrrec del filòleg i investigador Tomàs Vibot. En aquesta ocasió, la ruta descobrirà alguns dels forns que han marcat la personalitat de Palma, tant per la mateixa història de l'establiment com per la qualitat dels productes que, generació darrere generació, han anat oferint. Serà una passejada per gaudir de la tradició, la cultura i el present d'alguns dels obradors més emblemàtics de Ciutat. Aquesta activitat tindrà lloc el dimecres 19 d’octubre i està oberta a tota la ciutadania, tot i que cal inscriure’s prèviament.

FEDER

Pàgina carregada en 0.0174 segons. IDI versió 3.2.0-dev