Noticas IDI

ILS, una marca de garantia per identificar les empreses industrials que es comprometin amb la sostenibilitat

L’IDI posa en marxa Indústria Local Sostenible (ILS), una marca de garantia per identificar i visibilitzar les indústries de les Illes Balears compromeses amb el medi ambient que s’impliquin en el càlcul de la petjada de carboni i en la seva reducció. El programa està destinat a les empreses amb almenys una línia de producció a les Balears.

La presentació de la marca de garantia ha tengut lloc en el marc d’una jornada empresarial durant la qual les persones assistents han pogut conèixer els principals reptes en sostenibilitat de les pimes, i les bones pràctiques en aquesta matèria d’empreses de les Illes Balears. 

L’acte ha comptat amb la participació del vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, qui ha assegurat que «el context actual obliga el teixit industrial a fer una passa endavant i convertir-se en part de la solució per fer front a la crisi i emergència climàtica que patim». A més, Yllanes ha convidat les empreses a formar part d’Indústria Local Sostenible ja que «seran econòmicament i energèticament més eficients, a la vegada que treballaran per posar-se al dia davant els reptes derivats del canvi climàtic, les conseqüències del qual són evidents a les Illes Balears, molt més vulnerables pel fet insular». 

Finalment, ha recordat que «les normatives tant estatals com autonòmiques en matèria de transició energètica ja obliguen les empreses de determinada grandària a calcular i reduir les emissions dels gasos amb efecte d’hivernacle». 

Les indústries ILS comptaran també amb beneficis en les convocatòries de subvenció de la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, a més de visibilitat a través de la web www.industrialocalsostenible.es, on la ciutadania es podrà informar de les empreses compromeses amb el territori i la seva conservació. 

Aquesta plataforma digital també serà un punt d’informació per a totes les indústries per estar al dia de les darreres novetats en matèria de normativa, lleis, investigacions i propostes per combatre els efectes del canvi climàtic. 

Les indústries que vulguin formar part d’ILS han de tenir IAE industrial i la seu social a les Balears. A més, han de comptar amb una línia de producció activa a les Illes. Un cop adherits a la marca, hauran de realitzar un itinerari formatiu en línia sobre petjada de carboni per conèixer els conceptes bàsics i fonamentals per al seu càlcul i gestió en la indústria. Finalment, han de tenir calculades les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, i comprometre’s a dur a terme un pla per reduir-los.  L’adhesió a la marca es revisarà cada dos anys, quan les empreses hauran de presentar un nou càlcul on es constati la reducció de les emissions dels gasos amb efecte d’hivernacle.

Per la seva banda, la directora gerent de l’IDI, Mariona Luis, ha recordat que «des de fa dos anys, l’IDI subvenciona, a través de la línia Isostenibilitat, la identificació i el càlcul de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, i un pla de reducció d’aquestes emissions». Aquest ajut, emmarcat dins els Xecs de Consultoria, ja ha beneficiat quasi un centenar d’empreses i està previst que la propera convocatòria sigui dins el primer trimestre de 2023. 

FEDER

Pàgina carregada en 0.0203 segons. IDI versió 3.2.0-dev