Noticas IDI

Més de setanta representants de totes les comunitats autònomes participen al Consell Interterritorial d’Internacionalització

El Govern de les Illes Balears ha presidit el Consell Interterritorial d’Internacionalització (CII), que s’ha celebrat aquest matí a Palma. La cita ha reunit més de setanta representants de totes les comunitats autònomes, CEOE, Cambra de comerç d’Espanya, Secretaria d’Estat de Comerç i ICEX Espanya Exportació i Inversions. A més, ha comptat amb la presència del vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; i la consellera delegada de l’ICEX, María Peña. L’objectiu d’aquesta trobada és reforçar la col·laboració de l’activitat de promoció de la internacionalització de les empreses espanyoles i l’atracció d’inversions en l’Estat.

Durant el consell s’ha reflexionat sobre les possibles vies que permetrien reflectir el nivell d’internacionalització d’un territori, especialment en aquells amb una activitat econòmica principal centrada en el sector de serveis, com és el cas de les Illes Balears. En aquest sentit, la incorporació de noves maneres de quantificar els nivells d’internacionalització de serveis permetria adaptar els recursos i els serveis de foment a la internacionalització de les empreses a les característiques de cada territori.

durant el Consell Interterritorial d’Internacionalització, s’han exposat les greus implicacions que he tingut sobre el comerç internacional i les estructures productives i econòmiques dels països la irrupció de la invasió de Rússia a Ucraïna: disrupció en les cadenes de valor; problemes de subministrament de blat, blat de les índies, fertilitzants, alguns minerals… amb la conseqüent crisi d’aliments, així com les alteracions en el trànsit mercantil i pujada dels preus al mercat de l’energia.

Des de l’inici de la guerra, la Secretaria d’Estat de Comerç s’ha concentrat a ajudar les empreses exposades al conflicte, especialment aclarint dubtes sobre les sancions imposades a Rússia, conscient de la quantitat d’interaccions que dificulten qualsevol anàlisi. Aquest punt s’ha tractat àmpliament en el Comitè per a la Promoció Exterior de Béns, Serveis i inversions en l’Exterior (CPE). A més, s’han establert connexions amb les oficines econòmiques i comercials de Rússia, Ucraïna i Algèria.

També ha tingut lloc el Comitè per a l’Atracció d’Inversions Estrangeres cap a Espanya (CAI), on s’ha posat de manifest la necessitat de mesurar l’impacte en matèria de sostenibilitat de les activitats de les agències de promoció d’inversió. Per això, des de l’ICEX s’ha plantejat la importància d’implantar un sistema de mesurament el 2023, per la qual cosa s’analitzaran diverses metodologies existents perquè totes les agències utilitzin el mateix sistema per compartir les anàlisis i resultats que es duguin a terme.

La trobada s’ha tancat ressaltant el repte de les comunitats autònomes de contribuir a transformar aquests desafiaments en oportunitats, col·laborar per multiplicar els resultats en el procés cap a una economia més competitiva, més sostenible i internacionalitzada.

La propera reunió del CII se celebrarà el proper semestre sota la presidència del govern de la Comunitat Autònoma d’Extremadura.

FEDER

Pàgina carregada en 0.0239 segons. IDI versió 3.2.0-dev