Noticas IDI

Un total de 25 empreses de les Balears ja s'han adherit a Indústria Local Sostenible

Un total de 25 empreses ja s'han adherit a la marca de garantia Indústria Local Sostenible (ILS), impulsada per l'Institut d'Innovació Empresarial, que té com a objectiu identificar i visibilizar les indústries de les Illes Balears compromeses amb el medi ambient que s'impliquin en el càlcul de la petjada de carboni i en la seva reducció. Aquest matí, el vicepresident de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha visitat Bionorica Extracts, una de les empreses adherides a ILS. L'empresa, situada a Consell, es dedica al cultiu de plantes medicinals en grans extensions utilitzant mètodes de cultiu moderns i extreu els ingredients per a diverses medicines naturals de renom mundial. El director general de Política Industrial, Antoni Morro, i la directora gerent de l'IDI, Mariona Luis, han participat en la visita acompanyats per Natividad Gómez i Javier Agueda, equip de la Gerència de Bionorica Extracts.

Durant la visita, el vicepresident ha destacat que «el context actual obliga el teixit industrial a fer una passa endavant i convertir-se en part de la solució per fer front a la crisi i a l'emergència climàtica que patim, i aquesta empresa és un exemple d'això». Bionorica és capdavantera en la producció ecològicament sostenible a Alemanya, i ja ha estat climàticament neutral en emissions directes durant tres anys a causa de les inversions en tecnologia i processos sostenibles. Perquè el desenvolupament econòmic de Bionorica també sigui respectuós amb el medi ambient a Mallorca, s'han duit a terme diverses inversions en sistemes solars, tecnologia digital i mesures d'estalvi d'energia. Per exemple, s'han instal·lat 850 metres quadrats de plaques solars en el sostre de la planta d'extracció, s'ha digitalitzat la producció per estalviar energia i s'ha convertit la il·luminació en tecnologia LED de baix consum.

Segons Yllanes, «des de l'Administració hem d'oferir eines i facilitar el camí al teixit industrial de les Illes Balears perquè puguin posar-se al dia amb els reptes derivats del canvi climàtic, les conseqüències del qual són clares a les Illes Balears, molt més vulnerables pel fet insular. És per això que des de l'IDI hem posat en marxa la marca de garantia Indústria Local Sostenible, que en tan sols dos mesos ja compta amb vint-i-cinc empreses adherides».

Els requisits per formar part d'ILS són tenir IAE industrial, la seu social a les Illes Balears i una línia de producció activa a les Illes Balears. A més, han de tenir calculades les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, i comprometre's a reduir-les.

Entre les accions que duen a terme les empreses ILS per reduir la petjada de carboni hi ha, d'una banda, les mesures de millora de l'eficiència energètica com la instal·lació de plaques fotovoltaiques, la millora de l'aïllament, o el canvi d'il·luminació per LED de baix consum. A més, també proposen el canvi de la flota de vehicles per elèctrics o híbrids. Finalment, la formació per aconseguir una major consciència i habilitats entre el personal per a l'estalvi en el consum energètic és una altra de les mesures més implementades en les indústries.

De les empreses adherides a ILS fins al moment, un 28 % pertanyen al sector de la construcció, un 24 % al químic, un 16 % a l'agroalimentari, un 12 % al nàutic, un 8 % al de telecomunicacions, un 8 % al calçat i un 4 % al social.

Per la seva banda, les indústries ILS compten amb beneficis en les convocatòries de subvenció de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic, a més de visibilitat a través de la web www.industrialocalsostenible.es, on la ciutadania ja pot informar-se de les empreses compromeses amb el territori i la seva conservació, i on les empreses que es vulguin adherir poden fer la inscripció. Aquesta plataforma digital també és un punt d'informació per a totes les indústries per estar al dia de les últimes novetats en matèria de normativa, lleis, investigacions i propostes per combatre els efectes del canvi climàtic.

Fins ara, la sostenibilitat en les empreses es considerava només com una opció, el context actual ens diu que ara és el moment, i que ja és una responsabilitat de tots. És per això que des de l'IDI  s'han posat en marxa diversos projectes per acompanyar i assessorar les empreses en el camí cap a la sostenibilitat, com per exemple la marca de garantia ILS, els xecs de consultoria i sostenibilitat, o jornades de sensibilització adreçades a les empreses.

Bionorica, procedent de Neumarkt, Baviera, és, des de fa molts anys, líder al mercat a diversos països del món, amb els seus medicaments naturals investigats científicament. A Mallorca, l'empresa, que ha guanyat diversos premis per les seves innovacions, du anys cultivant plantes medicinals en més de 60 hectàrees, que s'extreuen a Consell amb mètodes d'alta tecnologia que després són transformats en medicines naturals en Neumarkt.

FEDER

Pàgina carregada en 0.0289 segons. IDI versió 3.2.0-dev