Noticas IDI

El Govern reconeix 14 comerços de Ciutadella amb l’entrega dels distintius d’Emblemàtics Balears

El conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, i la batlessa de Ciutadella, Juana Mari Pons Torres, han reconegut aquest migdia el paper del comerç tradicional amb l’entrega dels distintius d’Emblemàtics Balears als 14 establiments de Ciutadella adherits al projecte de l’IDI (Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears) i de la Direcció General d’Empresa, Autònoms i Comerç. L’acte, que ha tengut lloc al Saló Gòtic de l’Ajuntament de Ciutadella, ha comptat amb la participació del regidor de Comerç, Fires i Mercats, Miquel Fullana; de la directora general d’Indústria i Polígons Industrials, Ingrid de la Fuente, i de la gerent de l’IDI, Silvia Delgado, com també amb representants dels comerços que formen part d’«Emblemàtics balears».

El conseller ha afirmat que «l’objectiu d’”Emblemàtics balears” és fomentar i impulsar l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels petits establiments comercials de tota la vida, aquells petits comerços amb història, les botigues arrelades als nostres barris i pobles». Alejandro Sáenz ha agraït la col·laboració de l’Ajuntament de Ciutadella i l’esforç i la constància dels comerciants que han mantingut vius els negocis.

Per la seva banda, la batlessa ha expressat que Ciutadella, amb el pas dels anys, ha vist créixer el seu teixit comercial. Els emprenedors ciutadellencs han volgut aprofitar les noves perspectives de comerç, però, també han sabut preservar amb coratge i fermesa els establiments històrics, les botigues de proximitat, que són el testimoniatge del nostre passat i són, ara per ara, un valuós patrimoni que hem de protegir i defensar.

El projecte «Emblemàtics Illes Balears» neix de la necessitat de protegir els comerços amb més tradició dels municipis, però la resta de teixit comercial també se’n beneficia, ja que els emblemàtics funcionen com a element tractor i reclam per als visitants de dins i fora de les illes.

L’Ajuntament de Ciutadella ha identificat els comerços del municipi que complien els requisits per ser emblemàtics, d’acord amb el manual de l’IDI que estableix les diferents categories. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un producte o ofici singular), amb història (amb més de 75 anys de vida) i amb patrimoni (amb elements patrimonials interiors i exteriors destacats, així com amb valor immaterial). A més, els establiments que compleixen aquestes tres categories són denominats emblemàtics.

S’ha de destacar que «Emblemàtics balears» és un projecte viu que permet la incorporació de més comerços a mesura que compleixin els requisits. La plataforma a través de la qual es visibilitzen els establiments és www.emblematicsbalears.es.

Actualment, hi ha 28 municipis d’arreu de les Illes Balears amb un total de 317 comerços catalogats.

Menorca compta actualment amb 49 comerços emblemàtics d’Alaior (5), Ciutadella (14), es Mercadal (1), Ferreries (11) i Maó (18). La resta de municipis de les Balears amb establiments catalogats són Alaró (4), Alcúdia (7), Algaida (5), Artà (7), Campos (16), Consell (6), Esporles (5), Felanitx (12), Inca (14), Lloseta (7), Llucmajor (10), Manacor (25), Marratxí (12), Palma (73), Pollença (9), Porreres (8), Santa Maria del Camí (15), Santanyí (7), sa Pobla (7), Selva (1), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5) i Formentera (8). Per categories, hi ha 87 establiments emblemàtics; 103 d’arrelats i amb història; 28 amb patrimoni i història; 51 amb història; 40 d’arrelats; 6 d’arrelats i amb patrimoni, i 2 amb patrimoni.

Els comerços adherits a «Emblemàtics balears» del municipi de Ciutadella són:

 • Avarca Pons (calçat): arrelat
 • Ca na Fayas (alimentació): arrelat amb història
 • Ca na Riera (alimentació): emblemàtic
 • Ca sa Pollaca (calçat): amb història i patrimoni
 • Calçats Torres (calçat): arrelat amb història
 • Can Llufriu (equipament de la llar): arrelat amb història
 • Cas Seller (articles de pell): arrelat amb història
 • Cicles Caymaris (bicicletes): amb història i patrimoni
 • Coll 1925 (roba i complements): emblemàtic
 • Forn Can Diego (forn i pastisseria): arrelat amb història
 • Foto Studi Hernando (fotografia): emblemàtic
 • Gelats Torres (gelats): emblemàtic
 • Joieria Carles (rellotgeria i joieria): arrelat amb història
 • Pastisseria el Diamante (forn i pastisseria): emblemàtic

FEDER

Pàgina carregada en 0.0246 segons. IDI versió 3.2.0-dev